Aktuálně se investoři často ptají, kam vlastně vložit peníze a majetek na 5 let tak, abych měl co nejzajímavější šanci na zhodnocení se stále kontrolovaným rizikem.

Důležité je si uvědomit, jestli chcete majetek skutečně zhodnocovat nebo spíše jen udržovat.

Většina investorů nemá k dispozici 50 či 100 miliónů, které by chtěli jen udržovat nad inflaci. Ale má k investici například 500tis či 1mil korun. A hledají cesty jak tento majetek zhodnotit. Pojďme se podívat na možnosti.

 

  1. Termínované vklady 5 let – nalezl jsem rozsah 0,01% – 2,40% (tato nejvyšší procenta nabízejí spíše menší společnosti) – tedy pro náš příklad nezajímavá cesta
  2. Dluhopisy – ať už státní (méně rizikové) či firemní (více rizikové). Ty firemní nabízejí kolem 8 – 10% ročně. Zdá se to být zajímavé. Ale jen to chvíle uvědomění si rizikovosti ohledně finanční stability firem v dnešní době. Můžete získat více než tato procenta? Ne.
  3. ETF na světové akcie. Akciím se stále daří. Proč? Jelikož centrální banky tisknou a tisknou (digitálně v počítačích) nové dolary a eura. Není to kam dávat? Nevadí, nafoukneme stock market bublinu. ETF mohou přinést kolem 5 – 10% ročně, když se bude bublina dále nafukovat. Jakmile se rozjede hyperinflace, pokud by se tyto nové peníze skutečně používaly, už bychom ji měli, tak budou centrální banky nuceny zvednout sazby a tím automaticky klesne akciový trh. Jelikož se peníze přelijí zpět do bondů.
  4. A teď co varianta kvalitních digitálních aktiv. Vezměme si příklad kryptografického projektu Cardano. Tato síť umožňuje na dalších 10 let a zřejmě i dále, získat zhruba 5% ročně. A teď se soustřeďme. Pěti procenty poroste vaše portfolio, tedy aktiva. A navíc tato síť je na začátku životního cyklu. Vyvíjela se 5 let s nároky na zabezpečení kódu a kvalitu jako software pro NASA a US Army. Přináší výborný systém Treasury na podporu projektů, které dále budou rozvíjet aplikace na této platformě. Má propracovaný systém governance sítě a stala se již nyní na začátku 2021 nejvíce decentralizovanou platformou ve světě kryptoaktiv. Takže, nejen že z vašeho počtu mincí např. 100 000 ADA bude v případě jejich stakingu 105 000 za rok, ale cena ADA aktiva má velmi zajímavou šanci na dosažení 5x až 10x zhodnocení v těchto 5-ti letech. A to díky využití a potřebě takto kvalitní sítě, nikoliv pouze spekulací na trhu. Pokud se stane Cardano celosvětově používanou sítí s milióny transakcí denně, může vám přinést nejen značné zhodnocení majetku, ale sloužit i jako pasivní příjem v budoucnu. Koupí ADA kryptoměny se stáváte stakeholderem celé sítě a vlastníte její část. A dokonce budete moci rozhodovat a hlasovat jaké funkcionality se budou na síti realizovat.

 

Asi vám na mysli vyvstane otázka. A co když se to nepovede? Ztratím vše? Co když projekt Cardano neuspěje?

Stát se v dnešním světě může cokoliv. Investicí do dluhopisu firmy, věříte, že tato firma nezkrachuje a dostojí svých závazků. A je to jedna firma. Investicí do akcií věříte, že trh bude dále růst přísunem umělých peněz centrálních bank.

Investicí do potenciálně největší finanční a ekonomické sítě světa, Cardano, získáváte obrovskou možnost být u jejího vzniku. Hodnota sítě a jejího nativního tokenu ADA poroste s jejím využitím. Může na ní vyvíjet a stavět kdokoliv na světě. ADA kryptoměna je velmi likvidní na mnoho kryptoburzách. Odměnu ze stakingu dostáváte každých 5 dní. Můžete ji vyměnit za fiat měnu a brát ji jako pasivní příjem, nebo ponechat na staking účtě a aplikovat složené úročení každých pět dní.

A navíc vaše šance na zhodnocení majetku nejsou omezené. Hodnota kryptoměny ADA může konstantně růst s větším využitím sítě. A ještě si k tomu přidejme, že ADA tokenů je fixní množství 45 miliard a síť tedy nemá žádnou inflaci. Zatímco na dluhopisu dostanete svých 8% z vaší částky a nic víc. Při zapojení do Cardano sítě, vám neustále roste portfolio a při růstu ceny tokenu se vaše zhodnocení může dostat výrazně nad 5%.

 

Pokud uvažujete nad investicí na následujících 5 let (2021 – 2026) a chcete majetek skutečně zhodnocovat, nikoliv jen udržovat, mohou být kvalitní digitální aktiva tou správnou volbou.

 

Jestli jste v této investiční třídě na začátku, napište mi, a můžeme společně probrat vaše další kroky v investicích do digitálních aktiv.

Pěkný den

Petr

 

Email: petr@digitalassetscapital.eu